tiistai, 5. helmikuu 2008
Välimerellinen piirakka hyville ystäville
Töistä päästessäni raahauduin vesisateessa hakemaan aineksia piirakkaa varten, sillä olen pyytänyt huomiseksi ystäviä kylään. Ajattelin hieman oikoa ja ostin valmista piirakkapohjaa ja foliovuokia, jottei tulisi kauheasti tiskattavaa. Eräs aineksista, kesäkurpitsa, löytyi kaupasta ainaostaan sellaisessa koossa, että katsoin parhaimmaksi tehdä saman tien kaksi piirakkaa. Sattuma osui hyvin, koska eksä sattui myös piipahtamaan kylässä ja sai toimia koemaistajana. Piirakan resepti, jonka esikuvana on joskus Ruokala-ohjelmassa valmistettu Välimeren piirakka, osoittautui santsauksesta ja kehuista päätellen tomivaksi! Osa aineksista on jätetty määriltään auki, jotta jää tilaa tehdä se oman maun mukaan.
1 pkt Sunnuntai valmispiirakkataikinaa
1 isohko punasipuli suikaleina
valkosipulia hienonnettuna
1 pieni kesäkurpitsa itketettynä, puolitettuna ja viipaloituna
oliiviöljyä paistamiseen
balsamicoa
parsakaalia pakasteena (sulatettuna piirakkaan) tai tuoretta höyrytettynä
aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
paprikatäytteisiä vihreitä oliiveja viipaleina
feta- tai vuohenjuustoa
kermaviiliä
n. 1 dl tomaattimurskaa
rouhittua mustapippuria
chilihiutaleita
pizzamaustetta
pizzajuustoraastetta kuorrutukseen
Laita uuni päälle n. 225 asteeseen. Kuullota sipulit ja kesäkurpitsat oliiviöljyssä ja niiden hieman pehmennettyä lisää pannulle balsamicoa. Painele piirakkataikina vuoan pohjalle. Laita pohjalle sipuli-kesäkurpitsaseosta ja asettele piirakkaan seuraavaksi parsakaali, aurinkokuivatut tomaatit, oliivit, feta- tai vuohenjuusto.
Sekoita keskenään kermaviili, tomaattimurska ja mausteet ja valuta tasaisesti piirakan täytteiden päälle. Ripottele päälle vielä juustorastetta ja laita piirakka uuniin. Piiras on valmis, kun juusto ja taikinan reunat ovat kauniin ruskeat.
Nauti hyvässä seurassa!
Kommentit